Tagok

Török-Ábrahám Brigitta (ének)

IMG_2300_LR01_2000xbrigi honlap1989. július idusán születtem Keszthelyen. A zene, a népzene kisiskolás korom óta meghatározó szerepet tölt be életemben. Első és meghatározó, a zenei pályára terelgető énektanáraim Ninkó Jánosné és Kovács Klára voltak. Komolyra fordult zenei tanulmányaimat a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakán kezdtem, 2008-ban Vác Város Kiváló Diákja kitüntetéssel tisztelt meg a város. 2009 júniusában szakmai elméletből és szakmai gyakorlatból egyaránt jeles; népzenész, népi énekes szakképesítést igazoló OKJ-bizonyítványt szereztem. 2009-ben nyertem felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi ének szakára. 2012 júniusában kiváló minősítésű „népi ének előadóművész” diplomát szereztem, 2014 nyarán diplomáztam a mesterképzésen, mint népi ének-tanár.Énekes mestereimnek sokat köszönhetek: Vakler Annának, Bárdos Ildikónak, Bodza Klárának, Cserna Ildikónak, Fábián Évának, Maczkó Máriának, Nyitrai Mariannak, Pál Eszternek, Palócz Rékának, Szvorák Katalinnak és Agócs Gergelynek. Több sikeres lemezpályázatot tudhatok magam mögött: az Új Élő Népzene lemezsorozat három, a Táncház-Népzene lemezsorozat két darabján éneklek szólóban és különböző formációkban egyaránt. 2012 szeptemberétől a tököli „Szárny-nyitogató” Alapfokú Művészeti Iskola, emellett 2014 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskola népi ének tanára vagyok, több alkalommal tartottam Zala-Somogy kurzust a Hagyományok Háza népi énekes tanfolyamán. Fontosnak tartom a zenei alázatot; hivatásomnak érzem az autentikus népzene stílushű újjáalkotását és továbbadását; anyanyelvű népdalaink, népzenénk értékeinek, fontosságának és érvényességének közvetítését; a zenének, az éneklésnek a testi-lelki egészségben való kitüntetett szerepét.

 

Bencze Mátyás (hegedű)

2001-ben Unger Balázs és Rónai Zoltán vezettek be a népzene rejtelmeibe, majd a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskolában sajátítottam el az alapokat és tanulmányaimmal egyidőben a Galgahévízi Néptáncműhelyben zenéltem kortársaimnak. Mesterem volt ez idő alatt Szénási Tibor “Tosko” az utolsó turai cigányprímás.

2007-ben felvételt nyertem a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Salamon Beáta és Blaskó Csaba hegedű főtárgytanáraim keze alatt nevelkedtem. Középiskolai éveimben lehetőségem nyílt megannyi kiváló prímástól is tanulni: Danó Ferenctől Tarnaleleszről, Horváth Elektől Vajdaszentiványról és Bíró Sándortól Nyárádmagyarósról. A pozitív visszajelzések és a népzene iránti elhivatottságom hívta életre 2010-ben az azóta kétszeres Nívó díjas Tarsoly Zenekart.

2009-ben a Lajtha László Országos Szakközépiskolai Népzenei Versenyen értem el harmadik helyezést, majd 2011-ben, a II. Potta Géza Prímásverseny az első helyezését vehettem át, ezt követően pedig 2012-ben, a Lajtha László Országos Szakközépiskolai Népzenei Versenyen lettem harmadik helyezett. Még ebben az évben felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetermre, ahol Gombai Tamás, Halmos Béla, Ökrös Csaba, Vizeli Balázs és Jánosi András is tanított, továbbá sokat köszönhetek Pál István “Szalonnának”. 2015-től a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola tanáraként dolgozom, 2019-ben pedig Junior Prima díjat vehettem át eddigi munkásságom elismeréseként.

Célom a jövőre nézve, hogy töretlen kitartással, elhivatottsággal és tisztelettel űzhessem azt a hivatást, ami egyben szívügyem: a magyar népzenét.

 

 

 

Böröcz Balázs (brácsák)

IMG_1991_LR01_2000xA zenével már gyermekkorom óta egy húron pendülünk és bár előbb a néptánccal kezdtem  foglalkozni, 10 éves koromban Juhászné Antal Gabi néni bátorítására brácsázni kezdtem. Később, gimnáziumi tanulmányaimat hátrahagyva a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam az utam, ahol Bobár Zoltán ‘Boby’ tanítványaként ismerkedtem a magyar népzenében használt brácsákkal és brácsajátékmódokkal. Innen egyenes út vezetett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Árendás Péter és Nagy Zsolt tanítványaként 2018-ban diplomát szereztem. A Tarsoly zenekar tagjaként az együtt, muzsikával töltött évekből még több tudást és tapasztalatot gyűjtöttem.

 

 

 

Hornich Thomas (nagybőgő)

IMG_2125_LR01_2000xAlapfokú zeneművészeti tanulmányaimat 2000-ben kezdtem a Bartók Béla AMI-ban, ahol 2004-ig klasszikus zongorát tanultam. A népzenével és a bőgőzéssel a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kezdtem el foglalkozni Juhászné Antal Gabriella tanárnő vezetésével, 2005-ben. Gimnáziumi éveimet Szolnokon töltöttem, a Verseghy Ferenc Gimnáziumban, közben pedig visszatértem régi iskolámba, a Bartók Béla AMI-ba, ahol klasszikus bőgőre jártam – mesterem Ocskó Magdolna volt. Az érettségi után a Szent István Egyetemen folytattam tanulmányaimat, 2019-ben pedig növényorvosi diplomát szereztem. Mindig fontosnak tartottam, hogy a zene területén is képezzem magam, ezért Radics Tamástól és Mohácsy Alberttől tanultam, akik azóta is példaképeim. A Tarsoly zenekarhoz 2014-ben csatlakoztam, előtte több bandában is muzsikáltam – a Sebes zenekarban, amelynek alapító tagja voltam, illetve a jászberényi Jártató zenekarban.

 

 

 

Jobbágy Bence (cimbalom)

IMG_2413_LR01_2000xZenei tanulmányaimat 7 évesen, azonban a népzene ismeretét csak 11 évesen volt szerencsém elkezdeni és Pál Lajos kezei alatt tanulni. Ezután Unger Balázs és Rónai Zoltán tanítottak, majd miután felvettek Vácra, a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába Balogh Kálmánnál, utána szintén nála folytattam tanulmányaimat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola cimbalomtanári állását én töltöm be.

 

 

 

 

Margetán Máté (fúvós hangszerek)

IMG_2201_LR01_2000x2000-ben kezdtem zenei tanulmányaimat Rónai Lajosnál, majd ugyan ebben az évben a Hatvan Banda alapító tagja lettem. A Váci Piarista Gimnáziumban érettségiztem, majd a szintén váci,  Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába jártam szakmai képzésre, ahol barátommal, Bencze Mátyással alakítottuk meg a Tarsoly Zenekart. A középiskolai évek meghatározóak voltak számomra, ugyanis ekkor döntöttem el, hogy a zenével szeretnék foglalkozni. Jelentkeztem és felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi fúvós szakára. Az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg Zsikó Zoltánnal, amikor is felötlött egy új zenekar ötlete, így alakult meg második zenekarom. Negyedik éve dolgozom a XVII. kerületi Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, ahol furulyát, klarinétot és tárogatót tanítok, emellett több zenekar vendégművészeként is közreműködöm. A népzene közvetítésével bejártam egész Európát és a világ számos más országába is eljutottam Mexikótól egészen Dél-Koreáig. Célom a népzene népszerűsítése és megszerettetése, illetve a zenekarokban való profi helytállás.

 

Blaskó Norbert (hegedű)

Zenei tanulmányaimat 10 évesen kezdtem Rónai Zoltán kezei alatt, akire mai napig felnézek. Segítségével felvételt nyertem a Váci Pikethy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol kiváló tanárokhoz kerültem, Salamon Beátához és Blaskó Csabához. 2019-ben lettem a Tarsoly zenekar tagja. A középiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiára szeretnék felvételt nyerni.