Tagok

Török-Ábrahám Brigitta (ének)

IMG_2300_LR01_2000xbrigi honlap1989. július idusán születtem Keszthelyen. A zene, a népzene kisiskolás korom óta meghatározó szerepet tölt be életemben. Első és meghatározó, a zenei pályára terelgető énektanáraim Ninkó Jánosné és Kovács Klára voltak. Komolyra fordult zenei tanulmányaimat a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakán kezdtem, 2008-ban Vác Város Kiváló Diákja kitüntetéssel tisztelt meg a város. 2009 júniusában szakmai elméletből és szakmai gyakorlatból egyaránt jeles; népzenész, népi énekes szakképesítést igazoló OKJ-bizonyítványt szereztem. 2009-ben nyertem felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi ének szakára. 2012 júniusában kiváló minősítésű „népi ének előadóművész” diplomát szereztem, 2014 nyarán diplomáztam a mesterképzésen, mint népi ének-tanár.Énekes mestereimnek sokat köszönhetek: Vakler Annának, Bárdos Ildikónak, Bodza Klárának, Cserna Ildikónak, Fábián Évának, Maczkó Máriának, Nyitrai Mariannak, Pál Eszternek, Palócz Rékának, Szvorák Katalinnak és Agócs Gergelynek. Több sikeres lemezpályázatot tudhatok magam mögött: az Új Élő Népzene lemezsorozat három, a Táncház-Népzene lemezsorozat két darabján éneklek szólóban és különböző formációkban egyaránt. 2012 szeptemberétől a tököli „Szárny-nyitogató” Alapfokú Művészeti Iskola, emellett 2014 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskola népi ének tanára vagyok, több alkalommal tartottam Zala-Somogy kurzust a Hagyományok Háza népi énekes tanfolyamán. Fontosnak tartom a zenei alázatot; hivatásomnak érzem az autentikus népzene stílushű újjáalkotását és továbbadását; anyanyelvű népdalaink, népzenénk értékeinek, fontosságának és érvényességének közvetítését; a zenének, az éneklésnek a testi-lelki egészségben való kitüntetett szerepét.

 

Bencze Mátyás (hegedű)

2001-ben kezdtem a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola növendékeként, Rónai Zoltán és Unger Balázs kezei alatt. Mesterem volt ez idő alatt Szénási Bertalan “Tosko” az utolsó turai cigányprímás. 2007-ben a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója lettem. Itt Salamon Beáta és Blaskó Csaba egyengette utam. 2009-ben a Lajtha László Országos Szakközépiskolai Népzenei Versenyen értem el harmadik helyezést. 2011-ben a II. Potta Géza Prímásverseny első helyezését nyertem el. 2012-ben a Lajtha László Országos Szakközépiskolai Népzenei Versenyen lettem harmadik helyezett. 2012-ben felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetermre. Itt Gombai Tamás, Halmos Béla, Ökrös Csaba, Vizeli Balázs és Jánosi András is tanított. Sokat köszönhetek Pál István “Szalonnának” akire rendszeresen számíthatok. 2015-től a Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola tanáraként dolgozom.

 

 

 

Böröcz Balázs (brácsák)

IMG_1991_LR01_2000x1993-ban születtem, Szolnokon. A zenét hamar, már egészen kis koromban megszerettem, általános iskolában mégis a néptánccal kezdtem el előbb foglalkozni. Csak negyedikes koromban tértem át félig a zenére, amikor Juhászné Antal Gabi néni kezei alatt, a néptánc mellett elkezdtem brácsázni. Később gimnáziumi tanulmányaimat hátrahagyva a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója lettem, ahol Bobár Zoltán ‘Boby’ tanítványaként ismerkedtem a magyar népzenében használt brácsákkal és brácsajátékmódokkal. Innen egyenes út vezetett jelenlegi iskolámba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Árendás Péter és Nagy Zsolt tanár urak kísérnek a fejlődés rögös útjain. A volt és jelenlegi tanáraim mellett muszáj kiemeljem, hogy 2010 óta vagyok a Tarsoly Zenekar büszke tagja, akikkel az együtt, muzsikával eltöltött évekből is nagyon sokat tanultam.

 

 

 

Hornich Thomas (nagybőgő)

IMG_2125_LR01_2000xGrazban születtem és Szolnokon nőttem fel. 2000-2004-ig jártam a Bartók Béla AMI-ba zongorázni. A népzenével és a bőgőzéssel a Szandaszőlősi Általános  Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kezdtem el foglalkozni Juhászné Antal Gabriella tanárnő segítségével 2005-ben. 2008-2012-ig a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumba jártam. Ez alatt 2 évig Bartók Béla AMI-ba jártam klasszikus bőgőre. Mesterem Ocskó Magdolna volt. Az érettségi után felvételt nyertem a gödöllői Szent István Egyetemre, ahova jelenleg is a Mezőgazdasági szakra járok. Az évek alatt sikerült eljárnom Radics Tamáshoz és Mohácsy Alberthez tanulni, akik a példaképeim. Több bandában is muzsikáltam. A Sebes zenekarban, amelynek alapító tagja voltam. A jászberényi Jártató zenekarban Pál Mihály vezetésével és 2014-óta a Tarsoly zenekarnak vagyok aktív tagja.

 

 

 

Jobbágy Bence (cimbalom)
IMG_2413_LR01_2000x

1989.04.05.-én születtem Vácon. Zenei tanulmányaimat 7 évesen kezdtem el, azonban a népzene ismeretét csak 11 évesen volt szerencsém Pál Lajos kezei alatt tanulni. Ezután Unger Balázs és Rónai Zoltán tanítottak, majd miután felvettek Vácra a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába Balogh Kálmánnál, utána szintén nála folytattam tanulmányaimat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola cimbalomtanári állását én töltöm be.

 

 

 

 

Margetán Máté (fúvós hangszerek)

IMG_2201_LR01_2000xA zenei tanulmányaimat 2000-ben kezdtem Rónai Lajosnál. Az ekkor létrejött Hatvan Banda alapítótagja voltam. A Váci Piarista Gimnáziumban érettségiztem, majd a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába jártam szakmai képzésre. Barátommal, Bencze Mátyással alakítottuk meg a Tarsoly Zenekart. A középiskolai évek meghatározóak voltak számomra, ugyanis ekkor döntöttem el, hogy a zenével szeretnék foglalkozni. Jelentkeztem és felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi fúvós szakára. Az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg Zsikó Zoltánnal, amikor is felötlött egy új zenekar ötlete, így alakult meg második zenekarom. Negyedik éve dolgozom a XVII. kerületi Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, ahol furulyát, klarinétot és tárogatót tanítok. Több zenekar vendégművészeként is közreműködök. A népzene közvetítésével bejártam egész Európát és a világ más országaiba is eljutottam Mexikótól Dél-Koreáig. Célom,a népzene népszerűsítése és megszerettetése illetve a zenekarokban való profi helytállás.